menu
contact
Kontaktirajte nas

Stojimo Vam na raspolaganju za sva pitanja. Kontaktirajte nas putem e-mail forme ili nas pozovite telefonom.

+381 60 66 300 06
+381 11 268 2208

Radnim danima: 08-22h

Sarajevska 45,
Beograd, Srbija

user
cart
Ukupno: 0,00 RSD
Poručivanje

+381 11 268 2208

Cvetići za kićenje svatova - sve što treba da znate o običaju za bračnu sreću

19. 02. 2016

Običaj kićenja svatova datira još iz srednjeg veka, kada se kićenje obavljalo samo grančicom ruzmarina. Smatralo se da je ruzmarin simbol vernosti I da doprinosi bračnoj sreći. U početku, kićenje svatova obavljale su devojke spremne za udaju. To je bio način da se prikažu u najboljem svetlu pred mladićima koji dolaze na svadbu. Tako je vremenom nastao I običaj “darivanja devojke” koja kiti svatove. Momci su se utrkivali koji će biti primećen I prikazati se u što lepšem I boljem svetlu.
cvetici za kicenje svatova
Danas se običaj kićenja svatova zadržao u malo izmenjenom obliku. Često se umesto devojke spremne za udaju, mogu videti devojčice koje su zadužene za kićenje svatova. Običaj darivanja se u potpunosti zadržao. Takodje, pored ruzmarina, kićenje danas podrazumeva mnogo širi dijapazon, kada su u pitanju cvetići  za kićenje svatova.

 

Cvetići za kićenje svatova

 

Danas se pored ruzmarina, u cvetiću za kićenje svatova mogu pored zelene pronaći i sve druge boje. Boju koju želite dobićete izborom cveta koji će se naći u svim vašim cvetićima za kićenje svatova. Možete izabrati mini ruže, koje su i najčešće, ali i hrizanteme, orhideje, lizijantus... Cvetiće za kićenje svatova možete prilagoditi vašoj celokupnoj cvetnoj dekoraciji za venčanje, ali to nije obavezno. U vaše cvetiće za kićenje svatova možete staviti tračice u boji koju želite, ali i biserne ukrase, šljokice, cirkone... sve ono što vam padne na pamet. Pazite samo da ne preterate.

Ukoliko mlada to zeli, dobra ideja je da se bidermajer u njenoj ruci slaže sa cvetom na mladoženjinom reveru. Slike će biti efektnije a vi ćete delovati kao skladan par, stvoren jedno za drugo.

Ne zaboravite na korpu za kićenje svatova. U zavisnosti od broja gostiju potrebno je da veličinu korpe prilagodite broju cvetića za kićenje svatova. Takodje, i korpu bi trebalo ukrasiti, i poželjno je da to bude u skladu sa cvetićima koji će se u njoj nalaziti.

 

Cvet za ruku - cvet za rever

 

Sve ćešće se na svadbenim veseljima mogu primetiti cvetići za kićenje svatova koji se stavljaju na ruku, za ženski deo gostiju. Ovo je praktičan i lep način da se izbegnu špenadle koje ispadaju sa tankih materijala ženskih haljina, ne ostavlja tragove i ne postoji mogućnost uboda. Cvetići za ruku mogu se vezivati tračicom ili se mogu navlačiti na ruku uz pomoć lastiša.

Bez obzira da li ćete se za ženski deo gostiju odlučiti za cvetiće za ruku ili ćete ostati verni tradiciji i izabrati cvetiće za rever, imajte u vidu da ukrasi za rever mogu da se pričvršćuju uz pomoć špenadle ali mogu biti i na lepljenje, što je modernija i praktična varijanta.

 

Ko se kiti posebnim cvetićima za kićenje svatova

 

Mladoženja, dever, kumovi i stari svat kite se posebno u odnosu na ostale svatova. Njih kiti mlada, najčešće svilenim peškirom i posebno izradjenim cvetićima za kićenje svatova. Njihovi cvetići bi trebalo da budu veći i bogatiji, po mogućstvu za svakog različiti. Ipak, trebalo bi obratiti pažnju da svi cvetići za kićenje svatova budu u skladu, od istog cveća i sa istom bojom i motivom.